Alles over water

Zwemmen

Alles over water

Hoe werkt water?

Water is een in water oplosbare, anorganische, onzichtbare, smaakloze, kleurloze en vrijwel reukloze stof, die feitelijk het hoofdbestanddeel van de hydrosfeer van de aarde vormt, evenals de vloeistoffen van alle momenteel bekende levende wezens. Zonder water zou er geen leven op aarde zijn. Het levert geen voedingsstoffen of calorieën, maar is essentieel voor alle levende wezens op aarde. Het water dat we drinken komt uit rivieren, bronnen, meren, sneeuw, zonneschijn, stromend water uit dammen en zelfs uit het afval van planten en dieren.

water

De moleculen van water hebben verschillende soorten en structuren, afhankelijk van hun plaats in het water. Het meest voorkomende soort watermolecuul is een polair molecuul, dat een enkel proton (positieve lading), meerdere elektronenvolts (negatieve lading) en waterstofatomen (die een enkel proton en geen waterstofatomen hebben) heeft. De andere soorten watermoleculen zijn hydrofoob (waterafstotend) en niet-hydrofoob (waterminnend). Een typisch polair molecuul zal alleen water aantrekken als zijn kant weg is van het centrum van het water (omdat het centrum van water is waar alle andere moleculen zich bevinden).

Er zijn veel manieren om de eigenschappen van water te bestuderen en om de effecten op levende wezens te bestuderen. Zo kan men gebruik maken van röntgenstralen, verschillende objecten scannen of zelfs de moleculaire structuur van water analyseren met behulp van spectroscopie. Door een van deze methoden te gebruiken, kan de wetenschapper precies zeggen welk soort molecule aanwezig is en hoe deze gestructureerd is. Hij kan ook de bindingssnelheid van watermoleculen met andere moleculen en met lucht of andere stoffen bepalen. Deze informatie is van cruciaal belang om de chemische reacties te begrijpen die in en rond water plaatsvinden. Als we meer te weten komen over de aard van water en hoe we zonder water kunnen leven, dan kunnen we misschien een aantal van de vreselijke problemen vermijden waarmee we nu te maken hebben.

Tags
Populair
img
Zwemmen - een geweldige workout
img
Zwemmen - een recreatieve en gezondheidsactiviteit
img
Wereldrecords zwemmen
img
Lleren zwemmen
img
De verschillende niveaus van wedstrijdzwemmen
Trending